26 Kasım 2016 Cumartesi

KYK Kredisi İnternetten Nasıl Ödenir? "Borcunuz vergi dairesine yönlendirilmiştir" ne demek?

Üniversitede okuyan birçok insan KYK kredisi veya bursu alıyordur. Eğer alınan kredi ise bu borç para manasına gelmekte ve mezun olduktan 2 sene sonra geri ödeme işlemleri başlamaktadır. 4 senelik bölümlerden mezun olanlar, aldıkları krediyi 4 sene içerisinde ödemektedir. Bu sayılar hiçbir yapılandırma yapılmadığı durum içindir. Ödemeye geç başlama, daha uzun vadede ödeme gibi seçenekler mevcuttur. 

Yöntem 1: Ziraat Bankasından Ödeme

KYK borcunu internet üzerinden ödemek için https://kyk.ziraatbank.com.tr/ sitesi ziyaret edilebilir. TC kimlik numarası ve güvenlik kodu girilerek adımıza olan KYK borçları listelenebilir. Buradan o aylık borç ödenebilir. Eğer daha fazlası ödenirse gelecek aylardan düşürülür.

Ziraat Bankası KYK ödeme sayfası
Ziraat Bankası KYK ödeme sayfası
Diyelim ki ödemediniz veya geç ödediniz. Bu durumda borçlarınız Vergi dairesine yönlendirilmekte ve ödemeyi orada yapmanız gerekmektedir. Böyle durumlarda aşağıdaki gibi bir uyarı alınmaktadır.

"Borcunuz vergi dairesine yönlendirilmiştir ()"
Ziraat Bankası KYK vergi dairesine yönlendirildi mesajı
Ziraat Bankası KYK vergi dairesine yönlendirildi mesajı
Eğer bu uyarıyı gördüyseniz Yöntem 2'ye geçerek ödemenizi yine internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Yöntem 2: GİB İnternet Vergi Dairesinden Ödeme

Bu yöntemde ödeme işlemi online olarak Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnternet Vergi Dairesi sayfasından gerçekleştirilecektir.

KYK ödemeleri için ilgili link şudur: https://intvrg.gib.gov.tr/index.jsp?gn=kykodeme

Sayfaya girdiğinizde aşağıdaki gibi form size karşılamaktadır. Burada kişisel bilgilerinizi girip borçlarınızı görüntüleyebilirsiniz. Dikkat edilecek hususlardan biri; anne, baba, çocuk gibi bir aile ferdinin TC kimlik numarasını da girmeniz gerekmektedir. Yaptığım gözlemlerde çocuğa ait TC kimlik numarası girildiğinde hata verdiğini tespit ettim. Anne-babaya ait TC kimlik nosu ise doğru biçimde çalışmaktadır.
GIB KYK ödeme sayfası
GIB KYK ödeme sayfası
Gerekli bilgileri girdikten sonra aşağıdaki gibi KYK borçlarınızın olduğu sayfaya yönlendirileceksiniz. 

Bu sayfada Borç Bilgileri kısmındaki ilk satıra tıkladığımızda gördüğünüz gibi kırmızımsı bir renkle seçili hale gelir ve aşağı o borca dair taksitler görüntülenir. Burada belirtilen taksit sayısı, borçlar vergi dairesine aktarıldıktan sonrakilerdir. Yani daha önce Ziraat Bankasından ödediğiniz taksitler burada görüntülenmez.

GIB KYK ödeme işlemi
GIB KYK ödeme işlemi
Aşağıdaki açılan Ödeme Planı kısmından ödemek istediğimiz taksidi seçtiğimizde ise küçük bir pencere açılır ve seçtiğimiz borcun ödeme listesine ekleneceği yazısı çıkar. Bu sadece bir onay mesajıdır. Evet deyip geçilir.

GIB KYK ödeme işlemi

Evet dedikten sonra bir bilgilendirme mesajı çıkar. Buna da Tamam denir ve geçilir.
GIB KYK ödeme işlemi

Eğer ödeyeceğimiz sadece 1 borç varsa sağ üst kısımdaki Ödeme butonuna tıklanarak ödeme işlemine geçilebilir. Eğer hem harç hem katkı kredisi aldıysanız aynı işlem bir alt satırdaki diğer borç içinde yapılır. Yani borcun bulunduğu satır seçilir, aşağıdan ödenecek taksit seçilir ve Evet denir.

Ödenecek borçlar listeye eklendikten sonra sağ üstteki kırmızı ödeme butonuna tıklanır(Üzerine geldiğinizde rengi griye döndüğü için kırmız okla işaretledim). 
GIB KYK ödeme işlemi

Ödeme butonuna tıklandığında aşağıdaki gibi liste çıkar. Bu sayfada borçlar teker teker ödenebilmektedir. Bu nedenle birden fazla varsa bir tanesini seçip KART İLE ÖDEME butonuna tıklanır. 
GIB KYK ödeme işlemi

Bir uyarı mesajı çıkar ve Evet denir. Sonrasında kart bilgilerinin girileceği sayfa açılır. Burada gerekli yerler doldurulur ve SMS ile işlem onaylanır.
GIB KYK ödeme işlemi

Her şey doğru gittiyse aşağıdaki gibi ödemenin yapıldığına dair mesaj görüntülenir. Bu sayfadan ödemenin alındığına dair alındı belgeside PDF olarak indirilebilir.
GIB KYK ödeme işlemi

1 yorum: